Tiramisu

Zapraszam po sprawdzony przepis na włoskie Tiramisu z mascarpone. Jest to niezwykle pyszny i bardzo popularny deser, który zawsze podajemy schłodzony w ciepłe letnie popołudnie. Smacznego!

Tiramisu klasyczne

Ciasto truskawkowe bez pieczenia

Ciasta z truskawkami bez pieczenia to prawdziwy hit późnej wiosny i wczesnego lata - w końcu to wtedy możemy się cieszyć sezonem na truskawki. Ciasto jest niesamowicie delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Gorąco polecamy.

Smacznego!

Ciasto truskawkowe bez pieczenia

Beza Pavlova

Tym razem  przyszedł czas na długo zapowiadane ciasto czyli Beza Pavlova.

Beza Pavlova – to prawdziwa królowa wśród bezowych wypieków. Beza nad bezami! Chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku. Delikatna i przepyszna! Świetnie smakuje z sezonowymi owocami.

Smacznego!

Lilianna Stypuła

Beza Pavlova

Pyszna Napoleonka z budyniowym kremem

Zrobisz ją szybko i prosto, bo bez pieczenia. Płaty ciasta w tym przepisie przygotowane są z gotowych, solonych krakersów, które idealnie kontrastują ze znakomitym w smaku słodkim i gładkim kremem.

Ciasto szybko zniknęło. Okazało się, że dzieci je uwielbiają.

Alina Radziszewska

Muffinki

Muffinki to ciastka w kształcie babeczki z różnymi dodatkami. My upiekliśmy zwykłe, waniliowe mauffinki z kawałkami czekolady. Proste i szybkie do przygotowania. Uwielbiane przez dzieci.

Alina Radziszewska

Brownie z truskawkami

Dalszy ciąg pomysłów na ciasta z truskawkami.

Tym razem upiekłyśmy pyszne  brownie z truskawkami. Pierwsze wyszło bardzo dobre, drugie nam się zważyło. Dobra rada na przyszłość - roztopione masło z czekoladą powinno trochę przestygnąć zanim wlejecie je do masy jajecznej.

Lilianna Stypuła

Brownie z truskawkami

Tarta z truskawkami

Sezon na truskawki postanowiłyśmy otworzyć przygotowując pyszną tartę z aksamitnym kremem waniliowym i oczywiście słodkimi truskawkami.  Ciasto godne polecenia.

Lilianna Stypuła

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym

Zajęcia kulinarne

Upiekliśmy szybki piernik. Jest to ciasto, które robi się błyskawicznie, jest pyszne i zawsze się udaje.

Alina Radziszewska

Bursowa „pierogarnia”

Jeśli macie ochotę na coś dobrego proponujemy wykorzystać sprawdzone przepisy na domowe pierogi.

Pierogi ruskie są bardzo popularne głównie w Ukrainie i w Polsce. Błędnie zakłada się, że pochodzą z Rosji. Podajemy  prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi.

Sezon na truskawki powoli się rozkręca, czas więc przygotować je na przepyszne pierożki. Najlepiej smakują polane śmietaną z cukrem. Pierogi z truskawkami to doskonały pomysł na słodki podwieczorek dla całej rodziny…

Polecamy również inne przepisy:

Pierogi ruskie

Pierogi z pomidorami suszonymi

Pierogi z soczewicą

Pierogi z truskawkami

Pierogi z serem i owocami

Bajaderki

Tym razem na zajęciach kulinarnych przygotowaliśmy kulki bajaderki. Okazało się, że przygotowuje się je łatwo i szybko. Równie szybko zniknęły.

Smakowały wybornie.

Alina Radziszewska

Gofry

Poznaj prosty przepis na gofry, które są idealnie rumiane i chrupiące. Nie musisz już szukać sprawdzonego sposobu na to, jak zrobić ciasto na gofry. Te gofry smakują dosłownie jak z budki, a może lepiej?!

Chrupiące gofry to świetny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację.

Gofry

Mazurek wielkanocny …

to jeden z najbardziej popularnych wypieków, którego  nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Jego nadzienia w tym roku były  bardzo zróżnicowane - wypełnione przeróżnymi słodkimi masami  -  kajmakiem i  czekoladą oraz kwaskowymi – owocowymi i różanymi.

Celowo zdecydowaliśmy się  na posmarowanie ciasta powidłami, dla przełamania słodyczy w/w wypiekach.

Resztę uroku mazurków stanowiła dekoracja - oczywiście na bazie orzechów, migdałów, rodzynek, mini – bezików, czekolady i innych łakoci!

Ślinka cieknie na sam widok! Smacznego!

Mazurek chałwowy

Mazurek kajmakowy z czarną porzeczką i czekoladą

Mazurek migdałowy z malinami, białą czekoladą i marcepanem

Mazurek z konfiturą pomarańczową i orzechami

Wielkanocny mazurek z kremową masą różaną

Lazania i tartaletki

Pyszna lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu.

Tartaletki czy też mini tarty z budyniem i owocami z pewnością będą ozdobą na każdym stole. Sięgną po nie i małe i duże łasuchy.

Smacznego!

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Tartaletki z kremem budyniowym i świeżymi owocami

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Zapraszamy na prosty i szybki przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą! W sklepach jest dużo chocolate chips cookies, ale zawsze lepiej zrobić domowe. Mamy nadzieję, że dzięki temu przepisowi z łatwością sobie z tym poradzicie!

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Klasyczna tarta cytrynowa

Tym razem przygotowałyśmy pyszny deser. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów. Jej kwaskowaty smak dodaje energii,  wywołuje uśmiech na twarzy i pięknie smakuje.

Klasyczna tarta cytrynowa

Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym

„Niezawodna klasyka, czyli szpinak z fetą i makaronem, w postaci faszerowanych, zapiekanych muszli conchiglioni, w aromatycznym sosie pomidorowym. Pięknie się prezentuje, a smakuje po prostu wyśmienicie. Takie zapiekane, duże muszle to idealny obiad lub lunch. Dodatkowo na muszlach zapiekamy trochę sera mozzarella. Na koniec można przyrumienić mozzarellę – coś wspaniałego!”

Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym

„Soczyste” Brownie

Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.

Brownie

Tłusty czwartek

Najlepsze i najszybsze do zrobienia mini pączki serowe w 5 minut. Pączki nie są tłuste. Do ciasta dodaje się mielony ser twarogowy. Dzięki temu pączki serowe z twarogu są puszyste i wilgotne.

Pączki serowe

Karnawałowe wypieki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Faworki  są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Faworki (chrust)

Świąteczne pierniczki

Zbliżają się święta a wraz z nimi  pieczenie pierniczków. „Cukiernicy” najpierw wycinają świąteczne wzory, a upieczone ciasteczka ozdabiają białym lukrem. Kuszący aromat korzennych przypraw roznosi się wówczas po całej bursie.

Chatka Baby Jagi

Byliśmy bardzo ciekawi tego ciasta, ponieważ go nie znaliśmy. Okazało się, że jest proste w wykonaniu, ładnie wygląda i …co najważniejsze, bardzo smaczne.

Alina Radziszewska

Włoskie smaki

Tym razem pokusiliśmy się na domową pizzę, która smakuje tak, jak z najlepszej włoskiej pizzerii.

„Niezwykle istotny w przygotowywaniu pizzy jest dobry przepis na ciasto i sos. Nie mniej istotne są dobrej jakości składniki i tym właśnie kwestiom poświęciliśmy swoją uwagę.”

Profesjonalnie zagniecione ciasto i wyborny sos – to podstawa sukcesu!

Smacznie, zdrowo i domowo – wg sprawdzonego przepisu.

Pizza

Sernik wiedeński… 

…istny klasyk wśród wszystkich serników. Zaskoczyło nas, że tak szybko i łatwo można go przygotować. Po upieczeniu …wyczekiwana degustacja. Pyszny serniczek.

Alina Radziszewska

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Szyszki z ryżu preparowanego z krówkami to deser znany od lat. Są słodkie, smaczne, szybkie i proste do wykonania. Właśnie je przygotowaliśmy.

Alina Radziszewska

Polecam, warte grzechu!

„Teraz coś w sam raz dla fanów masła orzechowego! Proste ciasteczka z masłem orzechowymi, czyli inaczej znane jako peanut butter chocolate chips cookies. Pokochacie je.”

Smacznego!

Ciasteczka z masłem orzechowym

Szarlotka sypana

Kolejny raz przygotowaliśmy coś słodkiego, szybkiego i łatwego. Szarlotka sypana jest  łatwa do przyrządzenia, gdyż składa się z jabłek i sypkich składników, takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać suche składniki, zetrzeć jabłka i szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek. Tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko delikatne wiórki masła pokrywają szarlotkę z wierzchu.

W wykonaniu jest bardzo prosta, a po upieczeniu – lekka i smaczna.

Alina Radziszewska

Rozgrzewająca zupa i śmietanowiec

Sobotnie popołudnie, 16 października,  kolejny już raz upłynęło nam w bursowej kuchence. Przygodę kulinarną  rozpoczęliśmy od dania obiadowego.

Jako pierwsze pod nóż poszły warzywa. Starannie okrojone,  podsmażyliśmy na  patelni. Później zalaliśmy pastą curry, pomidorkami z puszki i mleczkiem kokosowym. Wszystkie składniki dusiły się do miękkości. W międzyczasie, kiedy zupka nabierała smaku ugotowaliśmy makaron ryżowy. Podany z  zupą, smakował wyśmienicie.

Nie mogło jednak obejść się bez deseru. Tym razem postanowiliśmy przygotować   śmietanowiec. Dzień wcześniej Ewelina rozpuściła galaretki i pozostawiła je do zastygnięcia, gdyż wymagały pokrojenia w kostkę. Następnie ubiliśmy śmietanę z cukrem i  dodaliśmy rozpuszczoną żelatynę. Na koniec połączyliśmy ją  z 3-kolorowymi galaretkami. Tortownicę wyłożoną biszkoptami zalaliśmy kremem  śmietanowym i wstawiliśmy do lodówki na 2 godziny. Po wymaganym  czasie rozkosz w ustach wynagrodziła czekanie.

Zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonego przepisu na rozgrzewającą zupkę i pyszny słodki dodatek.

Lilianna Stypuła

Curry z warzywami

Śmietanowiec

 

Przysmaków z dyni …ciąg dalszy

Kolejne sobotnie spotkanie kulinarne wzbogaciło  jesienne menu o krem dyniowy i dyniowe muffiny.

Doświadczone w wykonaniu smacznych potraw, Emilka i Ewelina, przejęły stery kuchenne.  Emilka zajęła się kremem, a Ewelina – muffinami.

Królowa „dynia” zblendowana na gładką masę nadała obu daniom  złocistego koloru, a  cieplna  obróbka pozostałych składników rozniosła po bursie zapach czosnku, cebulki, imbiru, kurkumy i  curry.

Proste i łatwe w przygotowaniu jedzonko smakowało wyśmienicie. Zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów.

Lilianna Stypuła

Krem z dyni

Muffinki dyniowe

Ciasteczka owsiane bez pieczenia

          Proste, szybkie, tylko z 4 składników. Wiele osób zapewne pamięta te ciasteczka z czasów dzieciństwa – miały zastępować niedostępne w sklepach łakocie i były wielkim przysmakiem.

Chociaż obecnie łakoci w sklepach nie brakuje, przygotowaliśmy i z przyjemnością zjedliśmy te pyszne i zdrowe ciasteczka.

Alina Radziszewska

Dynia w roli głównej…

Nasze przygody kulinarne są bardzo zdrowe, przemyślane, urozmaicone, kolorowe i związane z porami roku.

Wiosną królują nowalijki, latem – chłodniki, zimą przyprawy rozgrzewające, a jesienią… „Na straganie”.

W tym tygodniu królową spotkania była dynia. Potraktowaliśmy ją na słodko i upiekliśmy ciasto dyniowe z dodatkiem bitej śmietany, ale …na specjalne życzenie.

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Najważniejsza – dynia, poddana obróbce cieplej została zmiksowana i połączona z pozostałymi składnikami. Puszystość zapewniło wypiekowi ubite na sztywno białko, a przyjemną chrupkość  - odpowiednie upieczenie.

Na tym jednak nie skończyły się sobotnio-niedzielne popisy kulinarne. Z nadmiaru przecieru dyniowego usmażyliśmy pyszne placuszki dyniowe.

Gotowanie jest dla nas  prawdziwą przyjemnością. Doświadczamy tego osobiście i zapraszamy do wspólnej kulinarnej zabawy!

Lilianna Stypuła

Ciasto dyniowe z masą serową i rodzynkami 

Jesienne specjały 

          Śliwki i cukinia to smaczne i zdrowe dary jesieni. Wykorzystaliśmy je do pysznej tarty i makaronu ryżowego.

Przygotowywanie zdrowych posiłków to nasza specjalność. Danie główne – makaron ryżowy z cukinią i marchewką, to potrawa nie tylko smaczna, ale i …kolorowa, a na deser – tarta z chrupiącą kruszonką.  Wszystko smakowało wyśmienicie.

Lilianna Stypuła

Makaron ryżowy z cukinią i marchewką

Tarta ze śliwkami

Czekoladowe pyszności

Przygotowanie bloku czekoladowego jest proste i szybkie. Największym wyzwaniem jest jednak czas oczekiwania, ponieważ deser należy przez kilka godzin chłodzić w lodówce.

I nareszcie degustacja…

Alina Radziszewska